Vodene kozice (varičele)

Poštovani roditelji,

Obavještavamo Vas da je u dječjem vrtiću došlo do pojave vodenih kozica. Molimo Vas da obratite pozornost na Vaše dijete. Ukoliko uočite pojavu osipa po koži djeteta u obliku pojave crvenih točkica koje su ispunjene tekućinom, takvo dijete ne dovodite u kolektiv. Telefonskim putem obavijestite vrtić o stanju djeteta i o njegovom nedolasku. Ukoliko odgojiteljice primijete da je Vaše dijete dobilo vodene kozice prilikom boravka u skupini, dužni ste doći po njega, kako bi zaštitili ostalu djecu u skupini od moguće zaraze.

Vodene kozice su dječja zarazna bolest, koju uzrokuje virus varicella zoster. Prenosi se kapljičnim putem i kontaktom s kožom. Inkubacija bolesti obično traje između 10 – 20 dana, uz pojavu karakterističnog osipa javlja se povišena tjelesna temperatura, malaksalost. Bolest se liječi simptomatski, snižavanjem tjelesne temperature, lokalno pjene, kupanje u otopini hipermangana, te mirovanje. Tijek bolesti traje između 10 – 14 dana.

Dijete se može vratiti u kolektiv tek nakon što su svi mjehurići (vesicule) nestali i pretvorili se u kraste koje su se posušile, uz naravno LIJEČNIČKU POTVRDU da je dijete zdravo i može ponovno pohađati vrtić.

Zdravstvena voditeljica

Marija Rakuljić bacc.med.techn

Skip to content