VODA U NAMA I OKO NAS

Zašto nam je voda potrebna?

Mi koji živimo u Hrvatskoj imamo sreće što imamo zdravstveno ispravnu i dostupnu vodu za piće. Voda je neophodna za očuvanje zdravlja. Redovito pranje ruku čistom vodom štiti nas od zaraznih bolesti, a pranje voća i povrća čuva nas od kemikalija kojima su tretirani.

Svaka stanica u našem organizmu treba vodu. Tijelo odrasle osobe sadrži oko 60% vode, a kod male djece je taj udio značajno veći i do 75%. Voda je glavni sastojak krvi i brojnih tkiva i dovoljan unos vode omogućuje normalan rad mozga, bubrega, crijeva i drugih organa, te regulaciju tjelesne temperature. Kada se tijelo pregrije uslijed visokih vanjskih temperatura ili tjelesne aktivnosti, pojačava se znojenje i evaporacijom znoja s kože normalizira se tjelesna temperatura.

Što piti?

Obična voda je najzdraviji napitak koji možemo ponuditi djetetu. Ona ne sadrži šećere, kalorije, umjetne boje niti okuse. Uz to je najpovoljnija i najdostupnija tekućina za piće.

Koliko vode treba popiti?

Djeca bi dnevno trebala popiti 5 čaša vode. Dio te vode dijete će unijeti hranom (mlijeko, juhe, variva, svježe voće i povrće s visokim udjelom vode), ali roditelj treba pažljivo procijeniti što i koliko dijete jede, te nadoknaditi ostatak do preporučenog unosa tekućine vodom. S navršenih 9 godina treba težiti da dijete unosi oko 2 litre vode dnevno, slično kao i odrasli. Također treba prilagoditi unos tekućine fizičkoj aktivnosti i vanjskim uvjetima (temperatura i vlažnost zraka). Ukoliko postoje dodatni gubitci (vrućica, povraćanje, proljev, znojenje, sportska aktivnost), treba ih pažljivo nadoknaditi.

U igri se često zanemaruje osjećaj žeđi. Djecu je potrebno podsjećati da piju, ta navika se uči od rane dobi za cijeli život.

 Omogućimo im vodu dostupnom.

Obilježili smo Dan voda u skupinama našeg vrtića. Pričali smo gdje sve ima vode ( u našem tijelu, u prirodi), treba li voda životinjama i biljkama. Naučili smo da nam je voda potrebana za održavanje higijene tijela, pranje voća i povrća, kuhanje, zalijevanje vrta, gašenje požara…

Skupina Nanari s odgojiteljicom Karlom Čepić- Zokić su slikovito prikazali vodu.

Na isti način i skupina Ježinci sa odgojiteljicom Duškom Roguljić s veseljem su naslikali “Što sve voda može”.

A u skupini Tratinčice sa odgojiteljicom Mateom Pavlić napravili smo eksperiment “Voda s okusom”, djeca su stavila cvijet hibiskusa u jednu bocu, u drugu su stavili list metvice, a u treću narezali limun. Nakon sat vremena pomirisali su i probali prirodno aromatiziranu vodu.

Ne zaboravite, budite djeci uzor! Popijte čašu vode sa svojim djetetom.

Zdravstvena voditeljica

Skip to content