Preporuke roditeljima o odabir u ODJEĆE I OBUĆE

ODJEĆA

Za boravak u jaslicama/vrtiću za Vaše dijete odaberite dovoljno veliku i prostranu odjeću izrađenu od prirodnih materijala (pamuk, flanel platno). Odjeća treba bit lako periva i treba je imati dovoljno što je osobito važno kod odvikavanja od pelena, boravka na zraku, tjelesnih aktivnosti ili povremenih ozljeda. Vaše se dijete u odjeći treba osjećati ugodno i slobodno i da mu ne smeta.

Odjeću sa raznim zatvaračima, gumbima, vezicama, uske hlače i  majice treba izbjegavati. Izaberite Vašem djetetu odjeću koju će moći lako skinuti ili odjenuti (pri izlasku u šetnju, odlasku na wc-e, pripreme za spavanje). Pidžama treba biti od prirodnih materijala nikako od sintetike.  U djetetov ormarić svakodnevno stavite rezervnu odjeću u slučaju potrebe presvlačenja.

Preporučamo slojevito odjevanje (dvije tanje majice umjesto jedne debele) jer na taj način možemo omogućiti djetetu da skine suvišnu ili odjene prikladnu odjeću.

OBUĆA

Posebnu pozornost treba obratiti i obući. Liječnici u početku kad dijete prohoda najčešće preporučuju polutvrde đonove kako bi se stopala što bolje mogla gibati. Važno je imati cipele koje su dovoljno velike da se palčevi ne bi izvili ali ne i toliko velike da spadaju s nogu. Čarape također moraju biti dovoljno velike i debljina prilagođena osjetu hladnoće ili topline. Ako su umjerene temperature ne treba im oblačiti termo čarape.

Mala djeca prerastaju jako brzo, čak za manje od dva mjeseca pa bi roditelji trebali svaki tjedan provjeravati jesu li cipele još uvijek dovoljno velike. Potrebno je više od taman dovoljno mjesta za palac jer se on utiskuje naprijed u cipelu kada dijete hoda. Provjera se radi tako da dijete stoji na nogama ( jer kad sjedi ne ispuni se dovoljno cipelica nogom) i treba biti toliko praznog prostora da možete barem pola nokta staviti na vrh dok dotaknete palac. Cipele trebaju biti udobne i široke. Važno je da cipele imaju nekližući đon. Tenisice su dobre ukoliko ne izazivaju znojenje.

Nemojte koristiti crocsice, natikače, šlapice, cipelice sa skliskim potpeticama, umjesto papuča. Preporučamo obuću koja je praktična za skidanje i obuvanje (papuče i tenisce na čičak ili zatvarač).

Skip to content