Djeca i higijena nosne šupljine kod prehlade

Neučinkovito i rijetko čišćenje nosa uzrok je mnogih neugodnosti i komplikacija bolesti kod djece i odraslih. Pravilna i svakodnevna higijena nosne šupljine mnogo doprinosi zdravlju, osobito u sezoni gripe i prehlade.

Maleni često ne znaju dobro ispuhati nosić pa je naša pomoć u održavanju prohodnosti nosne šupljine neophodna.

Tako sprečavamo komplikacije običnih prehlada, skraćujemo trajanje bolesti, nema toliko potrebe za odlascima liječniku i korištenje antibiotika.

Prirodni mehanizam čišćenja nosa slabi i moramo mu pomoći. Usto, nosna sluznica se u djece tek razvija i nije još dostigla svoju punu zaštitnu funkciju. Sinusi su također još nerazvijeni.

Zašto i koliko često čistiti dječji nosić

Preporuča se svakodnevno čišćenje nosne šupljine jednom dnevno kao dio osnovne higijene.

U slučaju da je dijete prehlađeno, izloženo alergenima ili je sezona gripe i prehlada u punom jeku preporuča se provoditi čišćenje tri i više puta.

Higijena nosa neophodna kod djece sklone sinusitisima, čestim prehladama i alergijama. Svakodnevna primjena smanjuje učestalost sinusitisa i njegovih komplikacija.

Smanjuje i simptome akutnih infekcija gornjih dišnih puteva. Pokazalo se da svakodnevno ispiranje može smanjiti učestalost upala srednjeg uha kod djece i potrebu za upotrebom antibiotika.

Čist nos smanjuje i simptome kašlja i širenje infekcije na donje dišne puteve.

Kako čistiti dječji nosić

Fiziološka otopina, hipertonična otopina, sprejevi s morskom vodom – što je pravi izbor?

Fiziološka otopina je zlatni standard u brizi za nosnu šupljinu. Ona je prvi izbor u svakodnevnoj higijeni kod vrlo male djece i osoba sklonih krvarenju iz nosa.

Hipertonična otopina je pojačano slana u odnosu na fiziološku otopinu. Upravo ta veća količina soli omogućava otopini da smanji otečenost nosne sluznice.

Tako će nam ta otopina smanjiti začepljenost nosa, a u isto vrijeme očistiti nosnu šupljinu. U hrvatskim ljekarnama su dostupne hipertonične otopine koje su sigurne za primjenu od rođenja.

Kod čestih sinusitisa, upala srednjeg uha i tijekom infekcija preporuka je koristiti hipertoničnu otopinu svakodnevno. Istraživanja pokazuju da ima istu učinkovitost kao i klasične dekongestivne kapi za nos, ali s puno manje nuspojava.

Na tržištu je prisutno mnogo proizvoda s morskom vodom koji mogu biti izotonični ili hipertonični. Bogati su mineralnim solima i elementima u tragovima, stoga su posebno blagotvorni za sluznicu.

Postupak čišćenja kapima za nos

Kad primjenjujemo kapi potrebno je maleno dijete staviti u ležeći položaj, glavicu nagnuti na desnu stranu i ukapati 2-3 kapi u lijevu nosnicu. Isti postupak ponovimo i s druge strane.

Kod veće djece i kad postoje problemi sa sinusima možemo kapati u ležećem položaju s lagano zabačenom glavom koja je niže od razine tijela. Kapamo u svaku nosnicu 2-5 kapi. Poželjno je da dijete ostane u tom položaju još nekoliko trenutaka.

Tako omogućujemo prodiranje tekućine dublje pa je i čišćenje djelotvornije.

Prilikom korištenja sprejeva nije potrebno stavljati dijete u ležeći položaj. Glavu možemo nagnuti lagano prema naprijed i potisnuti sprej u svaku nosnicu.

Obično ovakvo ispiranje neće u potpunosti riješiti problem gustog nosnog sekrete pa je poželjno nakon toga primijeniti aspirator.

Ispiranje pomoću šprice s nastavkom

Možemo koristiti fiziološku otopinu, hipertoničnu otopinu ili možemo sami pripremiti otopinu s odgovarajućom količinom soli.

Nikad nemojte koristiti vodu iz slavine za ispiranje nosa. Ta je voda sigurna za piće jer u želucu postoji kiselina i ostali faktori koji ubijaju bakterije. U nosu ne postoji takva vrsta zaštite pa može doći do infekcije, čak i do prodiranja bakterija do mozga.

Najsigurnije je koristiti otopine koje su dostupne u ljekarni. One imaju kontroliranu količinu soli koja našem organizmu odgovara.

Šprica treba biti volumena barem 20 ml. Špricu koristimo samo za jednu osobu ili ju dobro operemo. Moguće je kupiti gumeni nastavak koji omogućava bolje prianjanje šprice na ulaz u nosnu sluznicu i sprječava oštećenje te iste sluznice.

Potrebno je nagnuti glavu iznad umivaonika ili posude te lagano prema naprijed tako da otopina ne može lako doći u uši ili u grlo.

  • Čistu špricu napuniti otopinom za ispiranje i staviti nastavak za zaštitu sluznice nosa.
  • Primijeniti barem 20 ml otopine!
  • Dijete čvrsto i udobno osigurati, držeći mu obje ruke. Nagli pokret bi mogao uzrokovati ozljedu.
  • Rotirati glavu ulijevo. U desnu nosnicu uštrcati određeni volumen otopine. Neka dijete diše kroz usta. Nakon nekoliko sekundi otopina će poteći kroz lijevu nosnicu.
  • Rotirati glavu udesno i ponoviti postupak kroz lijevu nosnicu.
  • Ostaviti dijete u tom položaju i potaknuti na lagano puhanje kako bi višak tekućine izašao.
  • Po potrebi ponoviti više puta dnevno.

Za higijenu nosne sluznice primijeniti jednom dnevno.

Ispiranje pomoću roga

Ova metoda je sve popularnija. Iako postoje bojazni da će roditelji teško svladati tehniku primjene, istraživanja pokazuju da je vrlo sigurna, lako se uči i ima mnogo pozitivnih učinaka. Rog je tradicionalan alat ove metode.

Koristio se u staroj Indiji, a ayurvedska medicina ga i danas preporuča kao dio svakodnevne higijene. Često se naziva neti prema starom indijskom nazivu. Ima nastavak sličan čajniku kojim se otopina ulijeva u nos.

Postupak se provodi tako da se glava nagne prema naprijed i okrene na stranu. Tekućina se zatim ulijeva u nosnicu koja je okrenuta prema gore. Tekućina će proći kroz nos i izaći na drugu nosnicu.

Kad koristimo rog ne uštrcavamo otopinu pod tolikim pritiskom kao što to radimo prilikom korištenja šprice pa cijeli postupak traje nešto duže i blag je. Postoji mogućnost korištenja otopine nešto veće temperature od sobne (oko 37°C).

Ustrajnim korištenjem ovih postupaka vjerujemo da ćete mnogo zdravije i ugodnije proći kroz sezone gripa i prehlada. Higijena je i u ovom slučaju pola zdravlja. Prije nego što posegnete za ozbiljnijim lijekovima, vodite brigu o čistoći nosića vašeg djeteta pa će nestati potreba za ozbiljnijim intervencijama.

Marija Rakuljić, zdravstvena voditeljica

Skip to content