Baka i djed u životu djeteta

Vrlo često dijete razvije poseban odnos s bakom i djedom, s obzirom na to da su nerijetko oni ti koji čuvaju dijete dok su roditelji na poslu ili imaju neku drugu obvezu.

Izgradnja kvalitetnog odnosa djeteta s bakom i djedom može voditi prema zadovoljstvu  roditelja, djeteta, bake i djeda. U takvu odnosu svatko može nešto dobiti, nešto dati i nešto novo naučiti. Dijete u odnosu s bakom i djedom dobiva potporu i brižnost, ali i gradi prijateljski odnos uzajamnog povjerenja.Također, dijete bilo koje dobi uživa kada mu netko posveti svoje vrijeme.

Dijete uči kroz odnos s bakom i djedom

  • Provodeći vrijeme kod bake i djeda, dijete može naučiti da mu i izvan obiteljskog doma može biti zanimljivo, ugodno i da se može osjećati sigurno. To je važna poruka koju dijete tijekom svojeg razvoja treba usvojiti.
  • Družeći se s bakom i djedom, dijete može saznati više o stvarima i idejama o kojima mu roditelji ne govore , jer oni imaju neka druga područja interesa. Dijete tako širi svoje znanje i sliku svijeta.
  • Slušajući priče bake i djeda, djeca mogu naučiti ponešto o svojim roditeljima i početi na njih gledati drukčije. Promatrajući svoje roditelje kao nečiju djecu, uviđaju kompleksnost i različitost odnosa tijekom vremena.
  • Ako su, primjerice, čuli da roditelji kritiziraju baku i djeda, ali vide da se svi i dalje dobro slažu i vole, mališani mogu shvatiti da unatoč povremenom neslaganju odnos ne mora biti trajno narušen i da je u redu ponekad se ne složiti s drugom stranom te da to ne mora dovesti do sukoba ili prekida odnosa.
  • Važno je spomenuti i to da djeca u druženju s bakom i djedom dobivaju i jasniju sliku o procesu starenja i promjenama koje se tijekom života događaju. Uočavaju da baka i djed, koji su prije brinuli za druge i pomagali im, sada sve više i sami trebaju pomoć. Kada su baka i djed stariji, bolesni ili netko od njih umre, u djeci se javljaju razni osjećaji s kojima se uče nositi na adekvatan način. Također se uče poštovati starije ljude.

Neke prednosti druženja djeteta s bakom i djedom mogu vrijediti i za razvijanje bliskog odnosa s drugim ljudima iz okoline. Važno je naglasiti kako je za dijete dobro da uz blizak odnos povjerenja i ljubavi s roditeljima razvija i druge bliske odnose.

  • Posebno je važno da u stresnim situacijama ili razdobljima života dijete zna da ima nekoga s kim se osjeća ugodno i s kim može podijeliti svoju zabrinutost. Ipak, ono što roditelj ne smije zaboraviti jest da je njegov odnos s djetetom nešto posebno i najvažnije za dijete te da će vjerojatno upravo taj odnos ostaviti najviše traga na djetetovu socioemocionalnom razvoju.

Zato roditelji, neovisno o druženju djeteta s drugim njemu važnim ljudima, ne smiju propustiti iskazati svome djetetu bezuvjetno prihvaćanje, sigurnost uz postavljanje granica te puno topline i ljubavi.

Roditelji bi  također trebali iskazati zahvalnost baki i djedu na njihovu doprinosu i podršci kako bi baka i djed osjetili da se njihov trud i ulaganje u odnos s djetetom, ma koliki on bio, ipak cijeni.

Skip to content