Kako se razvija mozak vašeg djeteta

Sve impulse koji dolaze iz okoline beba registrira i obrađuje od trenutka rođenja, a neke i prije toga (npr. slušne). Pojedini osjetni sustavi potpuno su spremni za primanje cijelog spektra osjeta. To se osobito odnosi na taktilni sustav, tj. na sustav primanja osjeta iz stanica u koži koje su osjetljive na dodir. Primanje taktilnih impulsa mozak registrira gotovo cijelom svojom površinom jer receptorni centri nisu fokusirani i smješteni samo na jednom mjestu, kao što je to npr. slučaj s vidom. Tako da maženjem, grljenjem, masažom i dodirom bebe, stimuliramo razvoj cijelog mozga i neuralnu organizaciju u cjelini.

Integracija svih osjetnih impulsa odvija se u moždanom deblu, dijelu mozga koji se nalazi sa stražnje strane u produžetku kralježničke moždine. Vanjska stimulacija omogučava ovoj strukturi u mozgu da razvije svoje fundamentalne osjetne procese što je baza za razvoj svih viših i preciznijih funkcija našeg središnjeg živčanog sustava.

Nakon rođenja između neurona, stanica u mozgu, postoji mali broj veza, sinapsi. Upravo te veze osnova su svih vrsta učenja, emocionalnog, socijalnog i kognitivnog. Stimulacijom preko osjetila omogučavamo razvoj većeg broja veza.

Do druge godine života odvija se i prirodni proces razvoja veza između neurona, kao što će i broj tih veza nakon te dobi biološki uvjetovano, početi opadati. Međutim vanjska stimulacija doprinosi da one veze koje su se učvrstile stimulacijom ostanu i dalje. Što više sinapsi ostaje to je stvorena bolja baza za razvoj viših sposobnosti kao što su mišljenje, govor i pamćenje.

Najviše dijelova mozga kod bebe od 4 mjeseca života aktivira se kada se osoba s kojom je beba najčvršće emocionalno povezana, najčešće je to majka, nadvije nad nju i pokaže joj svoje nasmiješeno lice. To izaziva i aktivnost same bebe, njen osmijeh, mahanje ručicama, gugutanje.

Sve navedeno u stvari su rezultati istraživanja u području neuroznanosti koje se u posljednjih 10 – tak godina vrlo intenzivno razvija. Istraživanja govore da bebe trebamo puno maziti, masirati, ljubiti, čuvati ih u krilu, pričati im, pjevati i sve drugo u čemu one, a i mi uživamo. Na taj način doprinosimo maksimalnom razvoju njihovih bioloških potencijala.

Ljubav, briga i nježnost preduvjeti su da beba lakše i bolje razumije svijet oko sebe, a kasnije što efikasnije usvaja znanja i razvija svoje sposobnosti.

Skip to content